Όχι, η γυάλινη οροφή δεν είναι φτιαγμένη από άμμο.
Η γυάλινη οροφή βασίζεται σημαντικά σε προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα για τους ηγετικούς ρόλους στις υψηλότερες βαθμίδες των οργανισμών.

Είναι γεγονός πως γυναίκες και άτομα απο άλλες μειονότητες έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στον επαγγελματικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Παρολα αυτά, πολύ λίγες γυναίκες και άτομα από άλλες μειονότητες φαίνεται να φτάνουν στην κορυφή της “επαγγελματικής ελίτ”.
Οι ελάχιστες γυναίκες που κατάφεραν να αναρριχηθούν στις υψηλότερες βαθμίδες των επιχειρήσεων φαίνεται συνήθως να συναντούν ένα αόρατο εμπόδιο, την «γυάλινη οροφή».
Που βασίζεται η “γυάλινη οροφή”;
Βασίζεται σημαντικά σε προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα για τους ηγετικούς ρόλους στις υψηλότερες βαθμίδες των οργανισμών.
Στις αντιλήψεις όμως αυτές δεν αντανακλάται πάντα η πραγματικότητα και άμεσα ή έμμεσα υιοθετούνται από γενιά σε γενιά απόψεις που επιβραδύνουν ή ακόμα και μπλοκάρουν την ανέλιξη των μειονοτήτων.
Οι επιπτώσεις από αυτά τα στερεότυπα είναι πιο τραγικές από όσο νομίζουμε!
Υπονομεύουν τις ηγετικές ικανότητες των γυναικών και μειονοτήτων στην πορεία τους προς την ηγεσία.
Αν και αόρατη, η γυάλινη οροφή είναι πολύ πραγματική και υπάρχουν πολλά στατιστικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε τη μεταφορά της “γυάλινης οροφής” .
Μόνο το 38,6% των διευθυντικών ρόλων ανήκουν σε γυναίκες.
Μόνο το 10% της ηγεσίας στο χώρο εργασίας εκπροσωπείται από γυναίκες.
Το 34% των ανθρώπων βλέπουν τα αρσενικά στελέχη ως καλύτερους εκτιμητές κινδύνου.
Οι γυναίκες αποτελούν το 23% των διευθυντικών στελεχών σε μια εταιρεία.
Σε εταιρείες όπου το 90% της ηγεσίας είναι άνδρες, οι μισοί άνδρες στην εταιρεία πιστεύουν πως οι γυναίκες εκπροσωπούνται ισάξια.
Πώς διασφαλίζεται ότι αξιοποιούμε το πλήρες φάσμα ταλέντων ενός οργανισμού κατά τη λήψη αποφάσεων για θέσης προώθησης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις;